Kopiec kreta


Składniki:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka (używam wielkości L) w temp. pokojowej
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 190 ml (3/4 szklanki) mleka w temp. pokojowej
  • 2 czubate łyżki startej na drobnych oczkach czekolady
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 500 g truskawek LUB BANANY
  • opcjonalnie dżem truskawkowy (jeśli nasze truskawki mają dużo soku)

Przygotowanie:

  • Wyciągnąć składniki (masło, mleko, jajka) z lodówki
  • 200 g mąki przesiać z 1 czubatą łyżeczką proszkiem do pieczenia i 2 czubatymi łyżkami kakao. Wymieszać. 3 białka oddzielić od żółtek. 150 g masła utrzeć mikserem z 150 g cukru pudru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku nie przestając miksować. Następnie dodać partiami przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia oraz 190 ml mleka, cały czas ucierając. W ostatniej kolejności dodać startą na tarce czekoladę (ok. pół tabliczki). Dokładnie wymieszać, czekoladowa masa powinna być jednolita i gładka. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Całość przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przełożyć do rozgrzanego do 180 C = 350-360 st F (góra-dół) piekarnika i piec przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Ostudzone ciasto przeciąć mniej więcej w połowie (tak, aby od dołu zostało nam ok. 2,5-3cm spodu). Ze środka wybrać część ciasta zostawiając cienki spód i wyżej zbudowane boki, tak abyśmy mogli ułożyć tam owoce. Ściętą górę oraz wybraną wcześniej część środka drobno pokruszyć. Na cieście ułożyć pokrojone na pół truskawki, jeśli zamierzamy jeść ciasto dopiero kolejnego dnia warto ciasto pod truskawkami posmarować cieniutką warstwą dżemu, aby uniknąć wyciekającego z truskawek soku.
  • 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, dobrze wymieszać i zostawić do przestygnięcia (pilnując, aby nie była zupełnie wystudzona). Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i przygotowaną wcześniej żelatynę. Do ubitej śmietany dodać gorzką czekoladę startą na dużych oczkach tarki, delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na truskawki, tworząc mały kopczyk. Całość obsypać czekoladowymi okruszkami i delikatnie docisnąć, aby lepiej się trzymały. Schłodzić i przechowywać w lodówce.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s