Knedle z truskawkami

image
Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • opakowanie truskawek (ok. 400 g)
  • masło
  • cukier

Ponieważ w przepisie było wyraźnie za mało mąki, można skorzystać z innych proporcji:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

lub

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka

Wykonanie:

  • Dzień wcześniej – ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić i ugnieść na puree.
  • Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki, rozłożyć na papierze do wyschnięcia.
  • Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, szczyptę soli, szczyptę cukru oraz jajka. Składniki dokładnie wymieszać i połączyć ze sobą formując wałek. Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta, formować na dłoni placuszki, w środek wsypywać pół łyżeczki cukru i wkładać truskawkę (małą w całości, większe pokrojone w kawałki). Zlepiać brzegi jak na pierogi lub jak sakiewkę i dłońmi formować kulki.
  • Zagotować dużą ilość wody w dużym garnku (bez przykrycia), osolić, dodać trochę cukru waniliowego. Knedle wkładać pojedynczo (w partiach po 10 sztuk) do osolonej wrzącej wody i gotować przez 3 – 4 minuty.
  • Najlepiej smakują knedle podsmażone na patelni na maśle i posypane cukrem.

Wskazówki:

  • Do ciasta na knedle najbardziej nadają się ziemniaki mączyste czyli „stare”, młode ziemniaki mają za dużo wody.
  • Ciasto z gotowanych ziemniaków nie może długo leżeć, ponieważ robi się rzadkie. Dlatego najpierw powinno się przygotować owoce.
  • Najlepiej knedle formować wilgotnymi lub posypanymi mąką dłońmi i układać na desce oprószonej mąką. Dzięki temu się do niej nie przykleją.
  • Aby sprawdzić, czy są już gotowe, należy wyłowić jeden knedel i przekroić go na pół. Jeśli w środku jest suchy, można odcedzać pozostałe.
  • Ugotowane najlepiej wyjmować łyżką cedzakową, dokładnie osączać i układać na ogrzanym talerzu.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s