Filet z kurczaka w sosie z porów i suszonych pomidorów

kurczak w sosie z porów i suszonych pomidorów (1)
Składniki na 3-4 porcje:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 1 duży por
  • mały słoiczek suszonych pomidorów w zalewie
  • 200 ml śmietany niskotłuszczowej
  • sól i pieprz, słodka papryka, oregano, cukier
  • olej do smażenia (np. ryżowy)
  • masło klarowane

Przygotowanie:

  • Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon i przekroić na cienkie plastry. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i usmażyć kurczaka z obu stron.
  • Pora umyć, odkroić liście, a białą część drobno poszatkować. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego, dodać pora i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż całkiem zmięknie.
  • 3/4 suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy) zmiksować na puree, resztę pokroić na drobne kawałki, dodać do porów, wymieszać i gotować ok. 5 minut.
  • Do sosu dodać śmietanę, gotować jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, ew. łyżeczką cukru.
  • Usmażonego kurczaka dodać do sosu i chwilę jeszcze dusić na małym ogniu.
  • Przepis pochodzi ze strony: mirabelkowy.pl
  • Do podania np. puree z ziemniaków i selera naciowego.
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s