Domowe cheesburgery

IMG_1784
Składniki:

  • 270g mięsa wołowego mielonego (bardzo dobrej jakości, nie więcej niż kilka procent tłuszczu)
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średni por
  • łyżka sosu sojowego
  • koperek
  • 3 małe bułki razowe
  • 1-2 garści rukoli
  • mała cebula czerwona
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki przecieru pomidorowy lub ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 3 plastry sera żółtego

Przygotowanie:

  • 1 średniego pora myjemy, szatkujemy, w małym rondelku podsmażamy na oliwie, dodajemy 1 -2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  • Mięso przekładamy do głębokiej miski, dodajemy podduszonego pora, 1 jajko, łyżkę sosu sojowego, max pół pęczka posiekanego koperku, sól, pieprz, słodką paprykę.
  • Wszystkie składniki mieszamy razem. Masę mięsną dzielimy na 3 części, z każdej formujemy kulki, spłaszczamy i smażymy na grillowej patelni z każdej strony.
  • Bułeczki kroimy na pół i wkładamy na 2 minuty do piekarnika.
  • Do miseczki wlewamy 3 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczkę musztardy, szczyptę soli, pieprzu i papryki. Mieszamy.
  • Na podgrzane bułeczki kładziemy burger, plaster sera żółtego, rukolę, plaster pomidora, bardzo cienkie plastry cebuli oraz polewamy łyżką sosu.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s