Kotlety a’la cordon bleu


Składniki:

  • piersi z kurczaka 2 szt.
  • czosnek 1 ząbek
  • masło 50 g
  • ser żółty 4 plastry
  • szynka 4 plastry
  • bułka tarta
  • jajka 2 szt.
  • natka pietruszki
  • przyprawa do kurczaka
  • musztarda
  • sól morska, pieprz czarny
  • olej 20 ml

Przygotowanie:

  • Obrać ziemniaki, przygotować w garnku, w rondelku rozpuścić troszkę masła, dodać opakowanie małych marchewek, zalać zagotowaną wodą, posolić.
  • Przygotować naczynie żaroodporne i nastawić piekarnik na 180-190 stopni C (=350 st. F)
  • 2 piersi z kurczaka umyć, usunąć błony, każdą przekroić na 2 części lub otworzyć kilkoma nacięciami grubsze partie aby bez problemu rozbić je tłuczkiem, doprawić je solą i pieprzem.
  • Rozmieszać 50 g miękkiego masła, dodać pietruszkę, 1 drobno posiekany lub przeciśnięty ząbek czosnku, dodać szczyptę soli i pieprzu.
  • Pierś posmarować musztardą, położyć plastry szynki i sera żółtego, rozsmarować przygotowane masło, a następnie zrolować mięso, boki zawinąć do środka, spiąć 3-4 wykałaczkami
  • Roztrzepać 2 jajka, zmieszać bułkę tartą z przyprawą do kurczaka, a następnie obtoczyć mięso w jajku i bułce.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju i masła, obsmażyć mięso krótko (ok. 4 minuty) z każdej strony
  • Przełożyć obsmażone mięso do naczynia żaroodpornego, piec ok. 11-13 minut.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s