Ciasto Rafaello

ciasto rafaello
Składniki na małą formę 23 x 13 cm:

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 60 g cukru
  • 55 g mąki pszennej
  • niecała łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru waniliowego (można więcej)
  • łyżeczka masła do budyniu
  • 2 żółtka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 90 g masła
  • 70 m wiórków kokosowych + wiórki do posypania na wierzch
  • likier kokosowy lub poncz do nasączenia biszkopta (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Wyciągamy wcześniej jajka, żeby uzyskały temperaturę pokojową. Nastawiamy piekarnik na 160 st. C (= 320 s.F)
  • Rozdzielamy białka od żółtek (białka do większej miski, żółtka do małej). Ubijamy białka ze szczyptą soli, na najwyższych obrotach miksera. Gdy uzyskamy sztywną pianę, dodajemy partiami cukier. Na średnich obrotach miksera dodajemy żółtka (robiąc kilka sekund przerwy po każdym z nich). Wyłączamy mikser.
  • Następnie dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy. Całość mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką (nie używamy już miksera, bo biszkopt może stracić puszystość).
  • Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka (20 minut – mała forma, 30-40 minut – duża forma).
  • Po upieczeniu gorącą formę z ciastem rzucamy na podłogę z wysokości 30-40 cm. Biszkopt studzimy w wyłączonym piekarniku lub w temperaturze pokojowej.
  • W średnim rondelku zagotować połowę mleka z cukrem waniliowym i masłem.Pozostałą połowę zimnego mleka dobrze rozmieszać z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Do gorącego mleka, wlać zimne z mąką, wszystko bardzo intensywnie mieszając trzepaczką. Gotować do całkowitego zgęstnienia (cały czas mieszając). Ostudzić całkowicie masę budyniową. Wyciągnąć masło z lodówki.
  • W dużej misce ucieramy masło na biały puch za pomocą miksera (3-4 minuty miksowania) i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dorzucamy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
  • Ostudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół, nasączamy likierem lub ponczem i przekładamy kremem kokosowym. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto przechowujemy w lodówce. Przed podaniem schładzamy przez min. 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
  • Przepis pochodzi ze stron: smakiempisany.pl i niebonatalerzu.blogspot.com
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s