Ciasto kokosowe

image
Składniki:

  • 215 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła, zimnego
  • 6 żółtek
  • 50 g cukru pudru + 2 łyżeczki
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • owoce: ananasy

Wykonanie:

  • Umieścić w misce 175 g mąki, 100 g masła (zimnego), 50 g cukru pudru, 1 żółtko, 1 – 2 łyżki zimnej wody i szybko zagnieść lub wyrobić w mikserze. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
    Formę do tarty (23 cm) wysmarować masłem. Piekarnik nastawić na temperaturę 190 st.C (= 375 st.F) Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm, następnie razem z papierem przenieść nad formę od tarty, obrócić, delikatnie odkleić papier i wylepić nim formę do tarty. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne (lub suchy makaron, ryż, fasola) które obciążą ciasto. Ciasto podpiec przez 15 minut, następnie papier usunąć, piec kolejne 15 – 20 minut, do zezłocenia (nie dłużej). Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Po wystudzeniu ułożyć na cieście owoce – np. ananasy.
  • 5 żółtek i 100 g drobnego cukru utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml mleka kokosowego, 40 g mąki pszennej, 10 g mąki ziemniaczanej i zmiksować. Resztę (350 ml) mleka kokosowego zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia (lepiej dłużej, inaczej może na cieście być zbyt płynny). Gotowy krem, jeszcze gorący, przelać na wystudzony kruchy spód, odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 300 ml śmietany kremówki ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżeczki cukru pudru. Dodać pół szklanki wiórków kokosowych i wymieszać. Na schłodzony spód z budyniem wyłożyć bitą śmietanę z wiórkami kokosowymi. Posypać płatkami kokosowymi. Przechowywać w lodówce.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s