Ciasto bananowe

IMG_1789
Składniki dla formy 23 cm:

Na ciasto:

  • 300 g mąki orkiszowej (niecałe 2½ szklanki)
  • 115 g masła
  • 150 g cukru brązowego (1 szklanka)
  • 150 ml maślanki (¾ szklanki)
  • 2 jajka
  • 4 banany
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • duża szczypta soli

Na polewę:

  • 30 g masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 125 g serka kremowego Philadelphia

Przygotowanie:

  • Składniki wyciągnąć wcześniej z lodówki.
  • Piekarnik nagrzać do 180 st.C. (bez termoobiegu, góra-dół)
  • W małej misce wymieszać mąkę, dodać szczyptę soli i płaską łyżeczkę sody.
  • W dużej misce umieścić miękkie masło, dodać cukier trzcinowy i utrzeć mikserem, aż masa będzie puszysta. Następnie wbić 2 jajka, zmiksować. Banany rozgnieść widelcem i dodać do masy, krótko zmiksować. Następnie dodać naprzemiennie mąkę i maślankę i krótko miksować. Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki i wmieszać co masy.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i piec przez 50-60 minut do suchego patyczka. Gdyby ciasto zbytnio przypiekało się na wierzchu, należy nakryć je folią aluminiową.
  • Wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w środku na 30 minut. Całkowicie wystudzić, a następnie przekroić na dwa równe blaty.
  • Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać serek i zmiksować na gładki krem. Spód ciasta posmarować warstwą kremu. Przykryć drugim blatem i wierzch posmarować resztą kremu. Schłodzić w lodówce.
  • Przepis pochodzi ze strony: allrecipes.com
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s