Ciasto 3 mleka

ciasto 3 mleka 1
Składniki:

  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru brązowego (220 g)
  • 1 szklanka mąki (170 g)
  • 115 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • ¼ łyżeczki sody
  • 150 ml mleka 2 lub 3,2%
  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (ok. 8-9 g)
  • 1 duże opakowanie truskawek (ok. 450-500 g)
  • 1 małe opakowanie borówek (ok. 170 g)
  • 1 śmietan-fix
  • sól

Przygotowanie:

  • 115 g masła roztopić w mikrofali (ok. 30-40 sek) i odstawić do ostudzenia.
  • Piekarnik nagrzać do 180 st.C (=355 st.F) , termoobieg.
  • Rozdzielić 6 jajek – białka do dużej miski, żółtka do małej miski.
  • Żółtka zmiksować z połową szklanki cukru, umyć i osuszyć końcówki do miksera.
  • Białka ubić mikserem ze szczyptą soli i ¼ łyżeczki sody na sztywną pianę, następnie dodać pół szklanki cukru i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie wlać żółtka do piany z białek i ostrożnie wymieszać szpatułką. Następnie delikatnie wmieszać rozpuszczone i ostudzone masło, a potem stopniowo przesiewaną mąkę. Gdy składniki będą już połączone, wylać ciasto do prostokątnej foremki ( np. 33 x 23) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto piec przez 25 minut, aż będzie złote, a wbity patyczek suchy. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Po ostudzeniu usunąć papier do pieczenia i ponownie przełożyć ciasto do formy, ciasto po nakłuwać w kilkunastu miejscach.
  • Wymieszać ze sobą 3 rodzaje mleka: 250 ml zwykłego mleka, 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego i 300 ml mleka skondensowanego słodzonego (można mniej, gdyż później nadmiar niewchłoniętego przez ciasto mleka trzeba usuwać).
  • Ostudzone ciasto zalać mlekiem. Ciasto powinno wchłonąć mleko w ciągu 5-10 minut. Włożyć do lodówki na min. 5 godzin lub na całą noc.
  • Po schłodzeniu usunąć zbyt duży nadmiar niewchłoniętego mleka, można pozostawić trochę na dnie.
  • 475-500 ml śmietanki kremówki ubić (w schłodzonej misce) na sztywno, dodając pod koniec op. cukru wanilinowego. Można dodać również 1 opakowanie śmietan fixu lub żelatynę (7 g żelatyny rozpuścić w małej ilości letniej wody, do zakrycia proszku, dobrze wymieszać, odstawić na 2 minuty, następnie rozpuścić w mikrofali ok. 30 sekund, nie dopuszczając do zagotowania)
  • Ubitą kremówkę rozsmarować grubą warstwą na cieście. Podawać ze świeżymi owocami (ciasto najlepiej smakuje na następny dzień).
  • Przepis pochodzi ze strony: mirabelkowy.blogspot.com oraz kuchnianadatlantykiem.com

ciasto 3 mleka

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s