Chili con carne

chili con carne
Składniki na 2-3 porcje:

  • 500 g mielonej wołowiny (dobrej jakości)
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 papryczki chili
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki słodkiej śmietany np. creme fraiche
  • tarty żółty ser
  • sól, pieprz, kumin, oregano, słodka papryka
  • olej

Przygotowanie:

  • Pokrojoną w kostkę 1 cebulę podsmażyć na oleju, dodać posiekane 5 większych ząbków czosnku. Gdy lekko się zrumieni, dosypać przyprawy (2 łyżeczki papryki, 1 łyżeczkę oregano i 1 łyżeczkę kuminu). Wymieszać. Gdy z przypraw wydobędzie się cały aromat, wrzucić mięso, obsmażyć na mocnym ogniu cały czas mieszając.
  • Dodać pomidory z puszki i pokrojone oraz pozbawione pestek papryczki chili. Dusić na wolnym ogniu przez około 30 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.
  • Dodać odcedzoną fasolę z puszki, dusić przez kolejne 10-15 minut.
  • Na końcu doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Podawać z keksem śmietany oraz startym serem żółtym.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s