Bitki wołowe


Składniki :

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżka musztardy
  • ziele angielskie, listek laurowy
  • sól , pieprz , papryka słodka
  • mąka
  • oliwa lub olej do smażenia
  • do zamarynowania : 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  • Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w poprzek na 1 cm plastry, lekko rozbić je tłuczkiem. Każdy plaster posmarować mieszaniną octu balsamicznego i oliwy – przełożyć do miski, przykryć i odstawić na ok. 60-70 minut.
  • Następnie mięso posolić i oprószyć pieprzem oraz obtoczyć w mące. Szybko obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano, przełożyć do garnka o grubym dnie.
  • Obrać 2 średnie cebule lub 1 dużą, poszatkować w urządzeniu, podsmażyć, przełożyć do garnka z mięsem. Dodać 1 łyżkę musztardy, kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy oraz łyżeczkę papryki. Zalać wodą do 3/4 wysokości mięsa.
  • Postawić garnek na niedużym ogniu i dusić pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu delikatnie mieszając. W razie potrzeby podlać wodą. Im starsze mięso, tym dłużej będzie się dusić (minimum 60 minut)
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s