Banoffee

IMG_1635
Składniki:

  • 150 g herbatników
  • 80 g masła
  • 25 g zmielonych migdałów
  • 2-3 dojrzałe banany
  • puszka masy toffi (może być skondensowane mleko)
  • 475 ml śmietany kremówki lub 200-220 g serka mascarpone i 200-220g śmietany kremówki
  • 2 łyżkami cukru pudru
  • pół tartej gorzkiej czekolady lub kakao

Przygotowanie:

  • Jeśli mamy puszkę skondensowanego mleka, wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym – średnim ogniu (aby lekko bulgotało) ok 3 – 3,5 godziny.
  • Wyciągamy masło z lodówki. Włączamy piekarnik na 180 st c (= 350 st. F).
  • W dużej misce kruszymy (np. ubijaczką do ziemniaków) 150 g herbatników, dodajemy 80-90 g masła i miksujemy mikserem do konsystencji mokrego piasku.
  • Migdały wrzucamy do szatkownicy, mielimy, dorzucamy do herbatników z masłem, mieszamy, przekładamy na małą formę wyłożoną papierem (20-22 cm), dociskamy łyżką, wkładamy na 10 minut do piekarnika. Odstawiamy do wystygnięcia. Miskę i mieszadła do miksera myjemy, osuszamy i wkładamy do lodówki.
  • Na spód wylewamy masę toffi.
  • 2-3 banany obieramy, kroimy w plasterki, układamy (można ułożyć 2 warstwy bananów).
  • 475 ml kremówki ubijamy w zimnej misce z 2 łyżkami cukru pudru (można ubić 200-220 g kremówki i dodać na koniec serek mascarpone).
  • Śmietanę przekładamy na banany, wyrównujemy, posypujemy kakao lub tartą gorzką czekoladą.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s