Faszerowane cukinie

faszerowane cukinie
Składniki na 5 porcji:

  • 5-6 średnich cukinii
  • 450 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
  • 220 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 średnie pomidory
  • 3-4 łyżki koncentratu
  • ser mozzarella light
  • przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano, bazylia
  • do smażenia: oliwa lub masło klarowane

Przygotowanie:

  • Nastawić piekarnik na 170 st.C (= 340 st.F)
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego, zeszklić cebulę, po chwili dodać drobno posiekany czosnek. Następnie dodać mięso mielone, podsmażyć je, rozdrabniając w między czasie. Dodać przyprawy: 2 szczypty soli, pieprz, chili w proszku, oregano i inne (wg własnych preferencji).
  • Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki lub kostkę. Dodać do usmażonego mięsa i kontynuować smażenie.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć łyżką miąższ. Miąższ można pozostawić i dodać do farszu, wtedy najlepiej posiekać go i odcisnąć z wody.
  • Do mięsa i pieczarek dodać resztę składników: pomidory i miąższ z cukinii, 4 łyżki koncentratu i ponownie doprawić. Dusić około 10 minut, aby sok z pomidorów odparował.
  • Duże naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Cukinie wypełnić farszem, ułożyć ciasno w naczyniu, na wierzch ułożyć plasterki mozzarelli. Piec ok. 30-40 minut, do momentu kiedy cukinia będzie miękka.
  • Przepis pochodzi ze strony: siostry-fit.blogspot.com

faszerowane cukinie

przepis_southbeach_123

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s