Bulion mięsny i warzywny

bulion

Składniki na ok. 1,5 litra bulionu warzywnego:
  • 2 litry wody
  • 2 duże lub 3 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 5 zielonych liści pora (lub pół pora)
  • ćwiartka kapusty
  • 1 łyżeczka soli morskiej, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • 1 mała cebula
  • 4 kawałki suszonych grzybów
  • 4 gałązki natki pietruszki

Wykonanie:

  • 2 duże marchewki, 1 dużą pietruszkę i selera obrać, opłukać, włożyć do garnka. Dodać umytego pora i liść kapusty. Wlać 2 lity wody i zagotować.
  • Dodać 1 łyżeczkę soli, pieprz, 2-3 liście laurowe, 3 ziele angielskie. Zmniejszyć ogień.
  • Cebulę obrać i pokroić w plasterki, położyć je na palniku kuchenki i opalić ją ogniem (około 1 – 2 minuty), włożyć do garnka z warzywami.
  • Dodać 4 suszone grzybki i 4 gałązki natki pietruszki. Garnek przykryć pokrywą (pozostawić uchyloną).
  • Gotować na małym ogniu przez 1 godzinę do miękkości warzyw (wywar najlepiej gotować dłużej, 1 i 1/2 godziny). Po ugotowaniu zostawić bulion na 10-15 minut a następnie odcedzić.
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.pl

BULION MIĘSNY:

Składniki na ok. 2 litra bulionu drobiowo – warzywnego:
  • 2,5 litry zimnej wody
  • 2 udka z kurczaka
  • 3 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 5 zielonych liści pora
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 4 listki laurowe
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • sól

Wykonanie:

  • Cebulę opalamy nad ogniem z każdej strony. Do garnka wkładamy mięso, oczyszczone i pokrojone warzywa i dodajemy przyprawy. Dodajemy cebule i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem 2 godziny na minimalnym ogniu. Wywar nie może bulgotać.
Advertisements

14 thoughts on “Bulion mięsny i warzywny

  1. Pingback: Zupa kalafiorowa | Kokosowy blog

  2. Pingback: Krem fasolowo-pomidorowy | Kokosowy blog

  3. Pingback: Zupa marchewkowa | Kokosowy blog

  4. Pingback: Kapuśniak | Kokosowy blog

  5. Pingback: Zupa ogórkowa | Kokosowy blog

  6. Pingback: Zupa pieczarkowa | Kokosowy blog

  7. Pingback: Zupa koperkowa | Kokosowy blog

  8. Pingback: Zupa dyniowa | Kokosowy blog

  9. Pingback: Zupa z bakłażana i pieczonej papryki | Kokosowy blog

  10. Pingback: Zupa z zielonych szparagów | Kokosowy blog

  11. Pingback: Zupa pomidorowa | Kokosowy blog

  12. Pingback: Zupa szczawiowa z ryżem | Kokosowy blog

  13. Pingback: Zupa z zielonego groszku | Kokosowy blog

  14. Pingback: Zupa ziemniaczana z zieloną fasolką | Kokosowy blog

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s